luni, 16 ianuarie 2017

Frumusetile Romaniei


Frumusetile Romaniei



Fisa de activitate

                   Fisa de activitate
1.     Precizati ce zone de vegetatie se afla in Romania si tipuri specific de vegetatie.
        
2.     Ce zona de vegetatie apare in fotografia de mai jos?


3.     Din lista de mai jos, subliniati speciile de plante specifice in fotografie: molid, zada, maquis, colilie, fag, mar paduret, stejar, brad, gariga, carpen.

marți, 10 ianuarie 2017

Vegetatia Romaniei

                                                   Vegetatia Romaniei


                 Răspândirea vegetaţiei pe teritoriul României Distribuţia vegetaţiei pe teritoriul  ţării noastre este condiţionată de factori şi condiţii zonale şi azonale. Zonalitatea geografică la rândul ei este de două tipuri: latitudinală‐longitudinală şi altitudinală. Dacă zonalitatea latitudinală se manifestă pănâ la 300‐400 m, zonalitatea (etajarea) verticală a vegetaţiei apare peste aceste valori ale înălţimii reliefului.În timp ce zonalitatea latitudinală  şi altitudinală  diferenţiază factorii ecologici de bază (căldura, umiditatea, cantitatea de lumină), condiţii locale termo‐ hidrice şi de troficitate determină formarea unor unităţi de vegetaţie intrazonale sau azonale.
             
                    Zonalitatea latitudinală a vegetaţiei
                Câmpiile şi podişurile joase din partea de sud‐est a României (marginea sud‐vestică a Podişului Covurlui, jumătatea de est a Bărăganului, Câmpia Siretului inferior şi Podişul Dobrogei centrale şi de sud) cu soluri cernoziomice tipice şi soluri bălane  constituie zona de stepă din România. Covorul vegetal din zona de stepă se caracterizează  prin absenţa pădurilor  şi extinderea cvasigeneralizată a plantelor ierboase. Pajiştile de stepă  cuprind numeroase specii de plante ierboase dintre care menţionăm: colilia (Stipa lessingiana, S.ucraina, S.pulcherima, S.capillata ş.a.); păiuş (Festuca valesiaca); pir crestat (Agropyron pectiniforum).
                 În Podişul Moldovei (sub altitudinea de 200‐250 m), în Câmpia Bărăganului de vest, în Podişul Dobrogei (până la altitudinea de 150‐250 m), în Câmpia Burnazului şi Câmpia Olteniei (până la altitudinea de 100‐150 m) şi în Câmpia Banato‐Crişană, de la Deta şi până la Carei, predomină cernoziomurile levigate şi pădurile poienite, alcătuind zona vegetaţiei de stepă. Pâlcurile de pădure sunt formate în principal din specii de stejari xerofili, iar pajiştile, din specii de graminee şi dicotiledonate. În zona de silovostepă se deosebesc subzonele nordică (cu stejari mezofili) şi sudică (cu păduri de stejari xerotermofili).
                 Partea de nord a Podişului Moldovei (200‐350 m altitudine), centrul Podişului Transilvaniei (250‐ 400 m), câmpiile din sudul şi vestul ţării (100‐300 m), în general cu soluri forestiere cenuşii şi brun‐roşcate sunt acoperite cu păduri de stejar, alcătuind zona de vegetaţie nemorală. Prezenţa acesteizone de pădure de stejar nu se datoreşte atât zonalităţii latitudinale, cât mai ales influenţei lanţului carpatic care determină  o creştere a precipitaţiilor atmosferice cu 20‐25% faţă  de zona de pădure de silvostepă.În asemenea condiţii se constituie o zonă  de pădure nepoienită. Zona nemorală  cuprinde o subzonă  cu păduri de stejari mezofili şi stejari submezofili‐termofili.
                   
                      Zonalitatea altitudinală a vegetaţiei
 Creşterea rapidă a altitudinii de la nivelul unităţilor extracarpatice şi intercarpatice spre partea bazală  şi apoi spre culmile muntoase determină  reducerea temperaturii  şi sporirea cantităţilor de precipitaţii; modificarea acestor factori ecologici de bază conduce la zonarea vegetaţie în altitudine. Astfel se individualizează patru etaje de vegetaţie:
                 a) păduri de foioase de la 300‐400 m la 1200‐1400 m;
                 b) păduri de conifere între 1200‐1400 m şi 1600‐1800 m;
                 c) rarişti de arbori şi tufişuri de la 1600‐1800 m la 2000‐2200 m;
                 d) pajişti scunde şi tufărişuri pitice peste altitudinea de 2000‐2200 m.
                 În cadrul pădurilor de foioase, între 300‐400 m şi 600‐700 m altitudine predomină gorunul; între 600‐700 m şi 1200‐1400 m specia dominantă este fagul (uneori în amestec cu brad şi molid). b) Etajul pădurilor de conifere este dominat categoric de prezenţa molidului. c) În etajul tufărişurilor  şi rariştilor de arbori se individualizează  clar două  subetaje care se întrepătrund tentacular.
                Aşadar, de la partea superioară  a reliefului carpatic spre regiunile nemuntoase se succed următoarele etaje  şi subetaje de vegetaţie: etajul alpin (cu pajişti scunde  şi tufărişuri pitice); etajul subalpin cu un subetaj al tufărişurilor (ienupăr şi jneapăn) şi altul al rariştilor de arbori; etajul boreal (cu predominarea pădurilor de molid); etajul nemoral cu un subetaj al pădurilor de gorun şi altul al pădurilor de fag şi de amestec fag‐răşinoase.
               Vegetaţia intrazonală se datoreşte unor condiţii care se suprapun etajelor altitudinale de vegetaţie, „alterându‐le” continuitatea. Biotopurile de stâncărie, de grohotişuri, de izvoare de munte, de mlaştini oligotrofe şi eutrofe, de luncă, de terenuri salinizate, de nisipuri, prin microclimatele specifice, favorizează consituirea unor areale de vegetaţie azonală: higrofilă, xerofitică, halofilă, psamofilă etc.
                     Vegetaţia de pădure
                Pădurile ocupă, în prezent, circa 26% din teritoriul ţării, ele compunându‐se din peste 200 specii de arbori, aproximativ 1000 specii de plante ierboase, apoi numeroase specii de ciuperci, muşchi, licheni, alge.
                Pădurile de molid constituie formaţiunea vegetală  principală  a etajului boreal  şi se situează  altitudinal între 1200‐1700 m în spaţiul muntos din nord şi între 1400‐1850 m în Carpaţii Meridionali. În depresiunile intramontane şi în văile înguste, molidişurile coboară până la 800 m. Pădurile de molid ocupă  cele mai mari suprafeţe în Carpaţii Orientali (circa 12 000 km²). În Crpaţii Meridionali şi în cei Occidentali pădurile de molid formează „centuri” când mai late, când mai înguste care încing etajul subalpin.
                Pădurile de brad formează  areale mai ales în subetajul forestier de amestec foioase‐conifere; frecvenţa cea mai mare se constată  în munţii cu altitudini mici (între 800‐1200 m). Brădete pure se întâlnesc pe faţada estică a Carpaţilor Orientali şi pe cea sudică a Carpaţilor Meridionali, dar numai până  la Valea Dâmboviţei. Ponderea brădetelor în suprafaţa totală  a fondului forestier nu depăşeşte 1%.Structura pădurilor de brad cuprinde, pe lângă  Abies alba, exemplare rare de Picea abies, Fagus sylvatica, Acer pseudoplatanus, Ulmus sp. În subarboret apare alunul (Corylus avellana), socul (Sambucus racemosa), zmeurul (Rubus idaeus) ş.a.
                Pădurile de amestec fag‐răşinoase formează o fâşie continuă  la partea superioară  a pădurilor nemorale între 600‐800 m şi 1250‐1400 m.
                    Vegetaţia de tufărişuri  
               Tufărişurile sunt caracteristice etajului subalpin al Carpaţilor, unde formează  covorul vegetal dominant.
               La partea inferioară a etajului subalpin se situează formaţiunea de jneapăn (Pinus mugo), care marchează evident ieşirea din etajul molidişurilor. În unele zone, jneapănul apare în combinaţie cu rarişti de molid, zâmbru sau larice. În partea mediană a fâşiei jneapănului apare curat, iar la partea superioară  trece ezitant în tufărişurile de smârdar (Rhododendron kotschyi).
               În Carpaţii Orientali jnepenişurile încep de la 1450 m şi continuă până la 1900m; în Munţii Apuseni se desfăşoară între 1550‐1847 m, iar în Carpaţii Meridionali, jnepenişurile dau nota dominantă a covorului vegetal între 1700‐2300 m. În biotopurile umede şi cu frecvente inversiuni de temperatură, jnepenişurile coboară chiar la 1000 m altitudine (de exemplu în Depresiunea Bilbor).
                    Vegetaţia de pajişti 
               Pajiştile reprezintă 40% din vegetaţia spontană a României şi ocupă aproximativ 17% din teritoriul ţării. Pajiştile aparţin la două mari categorii: de climax (alpine, de silvostepă, de stepă); secundare (situate în etajele şi zonele de pădure).
               Pajiştile alpine şi subalpine se află deasupra limitei superioare a vegetaţiei arborescente. Dacă  limita altitudinală superioară a pajiştilor alpine nu poate fi precizată, limita inferioară se află la 2000‐2200 m (în etajul subalpin s‐au individualizat areale de pajişti subalpine între 1700‐1850 m altitudine).
                Pajiştile alpine şi subalpine ocupă cele mai mari suprafeţe în Carpaţii Meridionali: Bucegi, Făgăraş, Parâng, Retezat, Godeanu, Cîndrel, Sureanu, Lotru. În Carpaţii Orientali pajiştile alpine  şi mai ales subalpine se găsesc la partea superioară a masivelor Rodnei, Călimani şi Maramureş. Pajiştile subalpine se întâlnesc în toate masivele în care altitudinea depăşeşte 1800‐1850 m.